Co vám neřekli o Atkinsonově dietě?

V poslední době se do centra popularity dostala opět Atkinsonova dieta. Přes svou účinnost patří jídelníček Atkinsonovy diety k problematickým řešením nadváhy. I když v době svého vzniku v 70. letech představovala tato dieta doslova revoluci v hubnutí, dnešní pohled na ni je přece jen již kritický.

Revolučnost Atkinsonovy diety

Dr. Robert Atkins, autor slavné diety

Dr. Robert Atkins

Revolučnost spočívala především v tom, že aplikovala úspěšně poznatky ohledně lidského metabolismu a dosáhla toho, co je svatým grálem v hubnutí: spalování tuku. Právě schopnost přepnout metabolismus tak, aby docházelo k
přednostnímu spalování tuku bez toho, aby pacient trpěl hlady bylo klíčem k revolučnímu úspěchu této diety. Dosavadní metody se totiž opíraly především o cvičení a hladovění. A právě Dr. Atkins byl tím, kdo dokázal spalovat tuky bez hladovění a cvičení a tak se stal dietologem, jehož sláva přesáhla Spojené státy.

Princip spalování tuků podle Atkinse

Energetické hospodářství v těle zásadně ovlivňuje hormon inzulin. Pokud je ho v těle určitá hladina, využívají se po získání energie především sacharidy (cukry, škroby). Pokud je v těle ale nízká hladina inzulinu, využívají se přednostně tuky. Hladina inzulinu je dána složením potravy, při konzumaci stravy s nízkým obsahem sacharidů se udržuje i jeho nízká hladina. A nízká hladina sacharidů v potravě, to je klíč úspěchu Atkinsonovy diety.

Rizika Atkinsonovy diety

Při využití tuků jako zdroj energie vzniká aceton a řada kyselých ketolátek, které zatěžují organismus. Zvláště pro 1. fázi této diety je charakteristická přísná redukce
sacharidů ve stravě. Má se tak nastartovat spalování tuků. Pro tvorbu ketonických látek se tento způsob stravování nazývá také ketogenická dieta. Tyto látky je možno prokázat v moči a potvrdit tak „naběhnutí“ ketogenického metabolismu.

Přijde vám to povědomé – ano, aceton v moči (a jiné ketolátky) jsou běžné u diabetiků, kteří mají také nízkou hladinu inzulinu, byť z důvodů nemoci. A u nich bylo prokázáno, že dlouhodobé vystavení organismu kyselým ketolátkám, které vznikají v organismu v důsledku pokřivené metabolické rovnováhy (nebo spíše nerovnováhy) může vést k závažným zdravotním důsledkům. Ten vede až k rozvratu metabolismu nazývanému také jako ketoacidóza.

Další info:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *